Είναι γνωστό πως οι σκύλοι είναι πιστά και τρυφερά ζώα και αναπτύσσουν δυνατούς δεσμούς με τους ιδιοκτήτες τους. Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο για τους ιδιοκτήτες σκύλων, να βιώνουν έντονα συναισθήματα, χαρά και ενθουσιασμό όταν ξανά βρίσκονται με τα αγαπημένα τους κατοικίδια μετά από μεγάλο διάστημα που δεν τα έβλεπαν. Από την άλλη πλευρά λοιπόν, παραμένει το ερώτημα, δακρύζουν οι σκύλοι όταν ξανά σμίγουν με τους ιδιοκτήτες τους;

Αρχικά να πούμε ότι όταν οι άνθρωποι δακρύζουν, τα δάκρυα παράγονται ως αποτέλεσμα έντονης συναισθηματικής αντίδρασης, όπως λύπη, χαρά ή και πόνος. Σε αντίθεση με τους ανθρώπους, οι σκύλοι δεν παράγουν δάκρυα με τον ίδιο τρόπο. Αν και διαθέτουν πόρους για να διατηρούν υγρά τα μάτια τους, δεν παράγουν δάκρυα από συναισθηματική αντίδραση. Συμπερασματικά, αν μιλάμε κυριολεκτικά για δάκρυα, η απάντηση είναι πως οι σκύλοι δεν παράγουν δάκρυα σαν τους ανθρώπους.

Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι οι σκύλοι δεν έχουν συναισθηματικές αντιδράσεις, όταν για παράδειγμα ξανά σμίγουν με τους ιδιοκτήτες τους. Οι σκύλοι είναι ζώα που αντιλαμβάνονται εύκολα, και θα λέγαμε διαβάζουν τα ανθρώπινα συναισθήματα. Όταν ένας σκύλος βλέπει τον ιδιοκτήτη του, θα κουνήσει την ουρά του, θα πηδήξει, θα γαυγίσει και θα τον γλύψει στο πρόσωπο. Αυτές οι συμπεριφορές είναι δείγμα χαράς και ενθουσιασμού του σκύλου που ξανά σμίγει με κάποιον αγαπημένο.