Οι γάτες είναι συνήθως γνωστές για την ανεξάρτητη φύση τους και τις παιχνιδιάρικες προσωπικότητές τους. Αυτό που συχνά παραβλέπεται είναι ότι είναι και ιδιαίτερα έξυπνες, σε βαθμό να μπορούν να μάθουν διάφορα πράγματα, ακόμα και να λύνουν προβλήματα. Παρακάτω θα εξερευνήσουμε σύντομα την εξυπνάδα των γατών, και που αυτή φαίνεται στην καθημερινότητά τους.

1) Δυνατότητα να λύνουν προβλήματα

Οι γάτες από τη φύση τους είναι δυνατοί λύτες προβλημάτων, βρίσκοντας τρόπους να φτάσουν στο μπολ με το φαγητό τους, να σκαρφαλώσουν σε ψηλά μέρη, ακόμα και σε ανοιχτές πόρτες. Οι γάτες είναι ικανές χρησιμοποιώντας τις πατούσες τους, να μεταχειρίζονται αντικείμενα και να λύνουν δοκιμασίες. Σε έρευνες, γάτες μπόρεσαν να λύσουν πολύπλοκες δοκιμασίες, όπως να τραβούν σχοινιά με σκοπό να πάρουν φαγητό, μετά από λίγες προσπάθειες. Αυτό δείχνει την ικανότητά τους να μαθαίνουν και να ανταποκρίνονται γρήγορα.

2) Κοινωνική ευφυΐα

Οι γάτες δεν φημίζονται για το πόσο κοινωνικές είναι, ωστόσο κατέχουν υψηλό βαθμό κοινωνικής ευφυΐας. Είναι ικανές να καταλαβαίνουν και να αντιδρούν στα ανθρώπινα συναισθήματα, να αντιλαμβάνονται κοινωνικές ιεραρχίες καθώς και να επικοινωνούν με άλλες γάτες με τη γλώσσα του σώματος ή με ήχους. Οι γάτες επίσης διαθέτουν εντυπωσιακή μνήμη και είναι ικανές να θυμούνται ανθρώπους, μέρη και καταστάσεις ρουτίνας για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

3) Μαθαίνουν παρατηρώντας

Οι γάτες μπορούν να μάθουν παρατηρώντας, χαρακτηριστικό που σχετίζεται με υψηλότερης τάξης ζώα όπως τα πρωτεύοντα θηλαστικά. Είναι ικανές να παρατηρήσουν και να μάθουν από άλλες γάτες ή ακόμα και από ανθρώπους. Για παράδειγμα, αν μια γάτα δει μια άλλη γάτα να πηδάει πάνω σε ένα ψηλό σημείο, το πιθανότερο είναι να προσπαθήσει να το κάνει και αυτή. Παρομοίως, αν μια γάτα δει έναν άνθρωπο να ανοίγει μια πόρτα, μπορεί να μάθει να το κάνει και αυτή μιμούμενη την συμπεριφορά του ανθρώπου.

4) Ευφυΐα και παιχνίδι

Οι γάτες είναι γνωστές για την αγάπη που έχουν στο παιχνίδι, και η ενασχόλησή τους με αυτό, κρύβει άλλη μια πτυχή της ευφυίας τους. Το παιχνίδι αποτελεί ένα σημαντικό μέρος της εξέλιξης της γάτας, και τη βοηθά να αναπτύξει δεξιότητες όπως το κυνήγι, το παραφύλαγμα, την εφόρμηση. Το παιχνίδι επίσης παρέχει πνευματική διέγερση στη γάτα, βοηθώντας την να παραμείνει σε πνευματική εγρήγορση.