Η φιλία μεταξύ ανθρώπων και σκύλων αποτελεί έναν ιδιαίτερο δεσμό, ο οποίος έχει δημιουργηθεί στο πέρασμα χιλιάδων χρόνων. Οι σκύλοι είναι γνωστοί για την αφοσίωσή τους και την συντροφικότητά τους, και αποτελούν ένα από τα δημοφιλέστερα κατοικίδια σε όλο τον κόσμο.

 

Η ιστορία αυτής της μακράς φιλίας

Η φιλία ανθρώπων και σκύλων ξεκινά πίσω στα πρώτα χρόνια του ανθρώπινου πολιτισμού. Οι σκύλοι εξυπηρετούσαν αρχικά τους ανθρώπους με τις ικανότητές τους στο κυνήγι και την φύλαξη, και σύντομα έγιναν πολύτιμοι σύντροφοι. Μέσα στην ιστορία, οι σκύλοι έπαιξαν σημαντικό ρόλο στις ανθρώπινες κοινωνίες, υπηρετώντας ως ζώα εργασίας, στρατιωτικοί βοηθοί, ακόμα και ως σύμβολα αρχοντιάς. Στις μέρες μας, τα σκυλιά συγκαταλέγονται στα μέλη της οικογένειας, ως αγαπημένα κατοικίδια.

Η επιστήμη πίσω από αυτή τη φιλία

Οι σκύλοι έχουν τη μοναδική ικανότητα να “διαβάζουν” τα ανθρώπινα συναισθήματα και να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του ανθρώπου, στοιχείο που τους έχει κάνει να κερδίσουν το προσωνύμιο, “ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου”. Μελέτες έχουν δείξει ότι όταν άνθρωποι και σκύλοι αλληλοεπιδρούν, παρατηρείται αύξηση και στα δύο μέρη μιας ορμόνης που λέγεται οξυτοκίνη και σχετίζεται με το δέσιμο και την εμπιστοσύνη. Αυτή η ορμονική αντίδραση, είναι παρόμοια με αυτή που εμφανίζεται ανάμεσα στη μητέρα και το βρέφος της.

Τα οφέλη αυτής της φιλίας

Για τους ανθρώπους, η κατοχή ενός σκύλου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες και του άγχους, να αυξήσει τη φυσική δραστηριότητα, ακόμα και να μειώσει την πίεση του αίματος. Οι σκύλοι προσφέρουν επίσης συντροφιά και συναισθηματική υποστήριξη, πράγμα θετικό για ανθρώπους που μπορεί να μένουν μόνοι τους ή να υποφέρουν από ψυχικά προβλήματα υγείας. Για τους σκύλους, η φιλία αυτή αποφέρει καλύτερη κοινωνικοποίηση, άσκηση, αίσθημα σκοπού και αίσθημα ότι ανήκουν κάπου.

Ενίσχυση αυτής της φιλίας

Η φιλία αυτή, εκτός από αυτά που προσφέρει, απαιτεί αρκετή προσπάθεια και έχει ιδιαίτερη ευθύνη. Οι σκύλοι χρειάζονται άσκηση, κατάλληλη διατροφή και ιατρική φροντίδα για να έχουν υγεία και να είναι χαρούμενοι. Χρειάζονται επίσης κοινωνικοποίηση και εκπαίδευση που θα τους βοηθήσουν να έχουν σωστή συμπεριφορά και να είναι υπάκουοι. Η οικοδόμηση μιας ισχυρής και υγιούς φιλίας με έναν σκύλο, απαιτεί χρόνο, υπομονή και προθυμία για επένδυση στην φροντίδα του.