Η αγάπη των σκύλων για τον ύπνο είναι γνωστή. Μπορούν να κοιμηθούν για ώρες, ακόμα και έως 16 ώρες την ημέρα. Αλήθεια, πόσες ώρες ύπνου θεωρούνται φυσιολογικές για έναν σκύλο;

Αρχικά είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η ποσότητα ύπνου που χρειάζεται κάθε σκύλος διαφέρει και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η ηλικία, η ράτσα, το επίπεδο δραστηριότητας και η κατάσταση της υγείας του σκύλου. Τα κουτάβια για παράδειγμα χρειάζονται περισσότερο ύπνο επειδή τα σώματά τους ακόμα αναπτύσσονται. Αντίστοιχα τα μεγάλα σε ηλικία σκυλιά μπορεί να χρειάζονται περισσότερο ύπνο λόγω αλλαγών στο σώμα τους που σχετίζονται με την ηλικία.

Έρευνες δείχνουν ότι το μέσο σκυλί χρειάζεται περίπου 12 με 14 ώρες ύπνου την ημέρα. Αυτός ο χρόνος μπορεί να χωριστεί σε δύο κύριες περιόδους, τον ύπνο κατά τη διάρκεια της νύχτας και αυτόν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τα σκυλιά είναι γνωστό ότι μπορεί να είναι πιο δραστήρια κατά τη διάρκεια της νύχτας, οπότε είναι φυσικό κάποιες φορές να κοιμούνται περισσότερο την ημέρα.

Ο κάθε ιδιοκτήτης σκύλου, είναι σημαντικό να λάβει υπόψη του ότι η ποιότητα του ύπνου είναι εξίσου σημαντική με την ποσότητα. Όπως και οι άνθρωποι, έτσι και τα σκυλιά, χρειάζονται τον ύπνο και συγκεκριμένα τον τονωτικό ύπνο ώστε να νιώσουν ανανεωμένοι. Παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα του ύπνου είναι ο θόρυβος, το φως, η θερμοκρασία και η ποιότητα του κρεβατιού ή του μέρους που συνηθίζει να κοιμάται ο σκύλος.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που πρέπει να λάβουμε υπόψη και μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο του σκύλου, είναι και η κατάσταση της υγείας του και η συμπεριφορά του κατά την ώρα του ύπνου. Για παράδειγμα, σκυλιά με αρθρίτιδα ή άλλα προβλήματα συνδέσμων, δυσκολεύονται να βρουν μια άνετη στάση ύπνου, ενώ σκυλιά με έκδηλο το άγχος αποχωρισμού, μπορεί να βιώνουν διαταραχές στον ύπνο τους όταν μένουν μόνα.

Για να είστε βέβαιοι ότι ο σκύλος σας απολαμβάνει την κατάλληλη ποσότητα και ποιότητα ύπνου, είναι σημαντικό να δημιουργείται ένα περιβάλλον κατάλληλο για ύπνο. Το περιβάλλον αυτό μπορεί να περιλαμβάνει ένα μαλακό και υποστηρικτικό μέρος για ύπνο, ελαχιστοποίηση θορύβων και φωτός και μια σχετικά άνετη θερμοκρασία.