Τα γαβγίσματα των σκύλων δεν είναι λέξεις. Και παρόλο που ο σκύλος σου δεν θα γαβγίσει για να σου πει για τον ωραίο καιρό που έχει έξω ή για την ωραία λιχουδιά που του έδωσες χθες, θα το κάνει για να επικοινωνήσει μια σημαντική πληροφορία.

 

Τί μπορούμε να μάθουμε απ’ τους λύκους;

Όλα τα σκυλιά, ακόμα και το μικρότερο τσιουάουα, κατάγονται από τους λύκους. Οι λύκοι δεν γαβγίζουν σχεδόν ποτέ, αντίθετα, βγάζουν την χαρακτηριστική κραυγή, ουρλιαχτό. Κάποιες φορές αυτό το κάνουν και κάποια σκυλιά αλλά είναι σπάνιο. Αν κατανοήσουμε το γιατί οι λύκοι ουρλιάζουν, και τα σκυλιά γαβγίζουν, θα καταλάβουμε καλύτερα τί αφορά το κάθε γάβγισμα.

Όταν μια αγέλη λύκων βγάζει το χαρακτηριστικό ουρλιαχτό, αυτό κάνει τα μέλη της να νιώθουν ενωμένα. Τον ίδιο σκοπό έχει και το γαύγισμα των σκύλων, αν και είναι ένας διαφορετικός ήχος, πολύ πιο επιτακτικός. Ένα γάβγισμα μπορεί να έχει σκοπό να φέρει μια ομάδα σκύλων μαζί, ώστε να αντιμετωπίσουν ένα κίνδυνο ο οποίος δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από ένα μόνο σκύλο. Οι λύκοι δεν βγάζουν έναν τόσο επιτακτικό ήχο, γιατί είναι μεγαλύτερα ζώα και δεν νιώθουν συχνά απειλή. Αντίθετα οι σκύλοι, όντας πολύ μικρότεροι και πιο αδύναμοι από τους προγόνους τους, συχνά χρειάζεται να καλέσουν την ομάδα τους.

Αυτός είναι ο λόγος που τα σκυλιά γαβγίζουν. Καλούν την ομάδα τους, την οικογένειά τους, τον ιδιοκτήτη τους, για να λάβουν βοήθεια για κάτι για το οποίο δεν είναι σίγουροι ότι μπορούν να το χειριστούν μόνα τους. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ένα γάβγισμα σημαίνει πάντα φόβος. Μπορεί απλά να σημαίνει χαρά, ενθουσιασμό. Μπορεί να θέλει με αυτό τον τρόπο να δείξει σε όλη την οικογένεια ότι ένας ξένος πλησιάζει στην πόρτα, ή ότι ένα άλλο σκυλί πλησιάζει το σπίτι.

Το γάβγισμα του σκύλου μπορεί να μην είναι λέξεις, αλλά είναι πιθανό να αλλάζει ανάλογα με την συνθήκη που τον έκανε ενθουσιασμένο ή φοβισμένο. Αν παρατηρήσετε τα γαβγίσματά του, μπορεί να βρείτε την διαφορά ενός γαβγίσματος που γίνεται επειδή ένας διανομέας πλησιάζει στην πόρτα και αυτού που γίνεται επειδή ένας φίλος σας πλησιάζει στην πόρτα, ενός γαβγίσματος σε ένα περαστικό σκύλο και ενός γαβγίσματος σε ένα περαστικό αυτοκίνητο..