Η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα είναι ναι, αλλά η όρασή τους είναι διαφορετική από αυτή του ανθρώπου. Οι άνθρωποι έχουν τριχρωματική όραση, που σημαίνει ότι έχουν τρία είδη δέκτη χρωμάτων στα μάτια τους, που τους επιτρέπει να βλέπουν ένα ευρύ φάσμα χρωμάτων. Οι σκύλοι από την άλλη, έχουν διχρωματική όραση, δηλαδή έχουν έναν δέκτη χρωμάτων λιγότερο.

Η όραση των σκύλων μπορεί να παρομοιαστεί με αυτή ενός ανθρώπου που έχει τη λεγόμενη κόκκινο – πράσινη τύφλωση, που σημαίνει ότι δεν μπορεί να διακρίνει μεταξύ χρωμάτων που είναι εύκολα διακριτά σε κάποιον που βλέπει φυσιολογικά. Οι σκύλοι μπορούν να δουν χρώματα όπως μπλε και κίτρινο, αλλά βλέπουν το κόκκινο και το πράσινο σαν αποχρώσεις του γκρι ή του καφέ.

Το γεγονός ότι οι σκύλοι μπορούν να δουν κάποια χρώματα, αλλά κάποια άλλα όχι, έχει επιβεβαιωθεί από επιστημονική έρευνα. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Animal Behavior, οι ερευνητές εξέτασαν την ικανότητα των σκύλων να διακρίνουν μεταξύ αντικειμένων διαφορετικών χρωμάτων. Βρήκαν ότι οι σκύλοι μπορούσαν να διακρίνουν μεταξύ μπλε και κίτρινου, αλλά όχι μεταξύ κόκκινου και πράσινου.

Μια άλλη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Applied Animal Behavior Science, βρήκε ότι οι σκύλοι έδειχναν μεγαλύτερη προτίμηση σε μπλε και κίτρινα παιχνίδια από ότι σε κόκκινα και πράσινα. Αυτό οδήγησε στο συμπέρασμα ότι οι σκύλοι μπορούσαν να δουν καλύτερα τα χρώματα αυτά, για αυτό τα προτιμούσαν.

Είναι επίσης ενδιαφέρον, ότι διαφορετικές ράτσες σκύλων μπορεί να έχουν διαφορετική ικανότητα στο να διακρίνουν χρώματα. Για παράδειγμα, μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Vision βρήκε ότι ο αυστραλιανός ποιμενικός είχε καλύτερη χρωματική όραση από άλλες ράτσες που εξετάστηκαν.

Την επόμενη φορά λοιπόν που ο σκύλος σας δεν θα δείξει ιδιαίτερη προτίμηση στο καινούριο κόκκινο παιχνίδι που του αγοράσατε, μην του θυμώσετε, μπορεί να μην μπορεί να διακρίνει το ωραίο του χρώμα και να θέλει το παλιό του παιχνίδι που είναι κίτρινο ή μπλε..

 

 

Πηγές:

  1. Neitz, J., Geist, T., & Jacobs, G. H. (1989). Color vision in the dog. Visual Neuroscience, 3(2), 119-125.
  2. Gábor, A., & Gácsi, M. (2013). Exploring color discrimination ability in dog breeds using a paw preference paradigm. Applied Animal Behaviour Science, 147(1-2), 94-98.
  3. Kasparson, A. A., Badridze, J., Maximov, V. V., & Osipova, L. P. (2017). The color vision of the Australian Shepherd breed of dogs. Journal of Vision, 17(10), 1047-1047.