Κουτιά, ντουλάπες, κάτω από κρεβάτια, όποιο και αν είναι το μέρος, οι γάτες επιλέγουν συχνά να βρίσκονται σε αυτά τα σκοτεινά μέρη. Μάλιστα, στα αγαπημένα αυτά τετράποδα, υπάρχει η φυσική τάση προς αυτή τη συμπεριφορά.

Αισθάνονται περισσότερη ασφάλεια

Ένας λόγος που στις γάτες αρέσει να κρύβονται κατά αυτόν τον τρόπο, είναι ότι νιώθουν ασφάλεια. Στη φύση, οι άγριες γάτες αποτελούν λεία για άλλους θηρευτές, και κατ’ επέκταση ενστικτωδώς ψάχνουν για μέρη που θα μπορέσουν να προστατευτούν. Παρόλο που οι γάτες ως κατοικίδια είναι ασφαλείς μέσα στο σπίτι του ιδιοκτήτη τους, τα ένστικτά τους είναι ακόμα δυνατά, και συχνά αισθάνονται ότι κάπου πρέπει να κρυφτούν. Αυτή η συμπεριφορά τις κάνει να αισθάνονται ακόμα πιο ασφαλείς και μειώνει τα επίπεδα του στρες που μπορεί να έχουν.

Αισθάνονται ότι έχουν τον έλεγχο

Ένας δεύτερος λόγος που οι γάτες μπορεί να παρουσιάζουν αυτή τη συμπεριφορά, είναι ότι τους προσφέρει ένα αίσθημα ελέγχου του περιβάλλοντός τους. Οι γάτες είναι από τη φύση τους περίεργα ζώα, αλλά επίσης αρέσκονται στο να νιώθουν ότι έχουν τον έλεγχο. Όταν κρύβονται σε ένα μικρό, κλειστό μέρος, έχουν καλύτερη οπτική του περιβάλλοντος γύρω τους και μπορούν ευκολότερα να παρακολουθήσουν τυχών απειλές. Αυτή η συμπεριφορά τις βοηθά να αισθάνονται ότι έχουν το έλεγχο και κατ’ επέκταση να μειώνουν το άγχος τους.

Ρυθμίζουν την θερμοκρασία τους

Επιπρόσθετα, στις γάτες αρέσει να κρύβονται σε μικρούς χώρους επειδή τις βοηθά να ρυθμίζουν την θερμοκρασία του σώματός τους. Από τη φύση τους οι γάτες είναι θερμόαιμα ζώα και έχουν υψηλότερη θερμοκρασία σώματος από τους ανθρώπους. Με το να κουρνιάζουν σε μικρά, κλειστά μέρη, ρυθμίζουν την θερμοκρασία τους και έτσι αισθάνονται πιο άνετα.

Δεν συμβαίνει με όλες τις γάτες

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι δεν εμφανίζουν όλες οι γάτες αυτή τη συμπεριφορά. Κάποιες γάτες προτιμούν να βρίσκονται σε ανοιχτό χώρο και κάποιες άλλες να κρύβονται στα πιο απίθανα μέρη, όπως στην κορυφή μιας βιβλιοθήκης ή πίσω από κουρτίνες. Αν η γάτα σας κρύβεται υπερβολικά, μπορεί να είναι μια ένδειξη ότι έχει άγχος ή στρες. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να προσδιορίσετε την αιτία που της προκαλεί το άγχος και να κάνετε ενέργειες για να την ανακουφίσετε. Η δράση σας μπορεί να περιλαμβάνει περισσότερη ώρα για παιχνίδι ή άσκηση και δημιουργία ενός ήσυχου περιβάλλοντος στο σπίτι.