Είναι γνωστό πως οι γάτες και οι σκύλοι, συνήθως δεν τα πηγαίνουν και τόσο καλά μεταξύ τους. Είναι συνήθως εύκολο να καταλάβουμε πότε τα δύο αυτά αγαπημένα κατοικίδια τσακώνονται μεταξύ τους, ωστόσο δεν είναι το ίδιο εύκολο να καταλάβει κάποιος πότε οι γάτες τσακώνονται μεταξύ τους ή απλά παίζουν.

Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports, μελέτησε διαφορετικές συμπεριφορές μεταξύ γατών, συμπεριλαμβανομένων και συμπεριφορών που εξελίχθηκαν σε επιθετικότητα. Από την έρευνα βγήκε το συμπέρασμα ότι οι ιδιοκτήτες, παρατηρώντας την συμπεριφορά των γατών τους μπορούν να βοηθήσουν και να αποτρέψουν επικείμενο τσακωμό.

 

Πώς λοιπόν μπορεί κάποιος να ξεχωρίσει τον τσακωμό από το απλό παιχνίδι; Το απλό παιχνίδι, μπορεί να αναγνωριστεί από:

1) Υπάρχει ισορροπία και ισότητα στο παιχνίδι, αμοιβαιότητα θα λέγαμε. Για παράδειγμα οι γάτες αλλάζουν θέση στο κυνηγητό.

2) Υπάρχει η τάση οι γάτες να κινούνται ευθεία η μία προς την άλλη τον περισσότερο χρόνο του παιχνιδιού με τα σώματά τους χαλαρά.

3) Δεν γρυλίζουν και δεν φτύνουν η μία την άλλη.

4) Δεν γέρνουν τα αυτιά τους προς τα πίσω.

5) Όταν προεκτείνουν τις πατούσες τους η μία στην άλλη, τα νύχια τους παραμένουν μέσα.

6) Όταν δαγκώνουν η μία την άλλη, τα δαγκώματά τους είναι αμήχανα, έτσι ώστε να μην τραυματίσουν η μια την άλλη.

 

Οι γάτες είναι πολύπλοκα πλάσματα, το ίδιο και το παιχνίδι τους. Τα παιχνίδι τους κάποιες φορές είναι ένα μείγμα τσακωμού και παιχνιδιού, για αυτό και είναι δύσκολο να ξεχωρίσει κάποιος αυτά τα δύο.

Αν έχεις γάτες και στο παιχνίδι τους ακούσεις τα χαρακτηριστικά μουγκρητά και γρυλίσματα, παρατηρήσεις μεγάλωμα της κόρης των ματιών, παρατεταμένο κοίταγμα, χρήση νυχιών και δοντιών, τότε ίσως είναι καλύτερα να αποσπάσεις την προσοχή των γατών για να σταματήσεις τυχόν τσακωμό.