Όλοι εμείς οι ιδιοκτήτες σκύλων λατρεύουμε να υπερηφανευόμαστε για την νοημοσύνη του σκύλου μας. Η έρευνα λοιπόν υποστηρίζει τις πεποιθήσεις μας ότι τα σκυλιά έχουν μια βαθιά νοητική ικανότητα.

Αλλά πόση από τη γλώσσα μας καταλαβαίνουν πραγματικά τα σκυλιά;

Αποδεικνύεται ότι η γλωσσική κατανόηση ορισμένων σκύλων συναγωνίζεται αυτή των πιθήκων και των παπαγάλων, για να μην αναφέρουμε το μέσο παιδί 3 ετών.

Σίγουρα, τα περισσότερα σκυλιά καταλαβαίνουν τα βασικά — «φέρε», «κάτσε» και «μείνε». Αλλά αν έχετε υπομονή, πιθανότατα θα μπορέσετε να διδάξετε στον σκύλο σας ακόμη και περισσότερες από 100 λέξεις. Ο Stanley Coren, ένας ψυχολόγος που έχει πραγματοποιήσει μια σημαντική έρευνα σχετικά με το θέμα της νοημοσύνης των σκύλων, υποστηρίζει πως οι μέσοι εκπαιδευμένοι σκύλοι γνωρίζουν περίπου 160 λέξεις. Μερικοί σκύλοι έχουν ακόμη και λεξιλόγιο τόσο τεράστιο όσο αυτό ενός ανθρώπινου μικρού παιδιού.

Τουλάχιστον από τη δεκαετία του 1970, όταν οι ερευνητές εκπαίδευσαν επιτυχώς τους χιμπατζήδες να χρησιμοποιούν και να διαβάζουν λέξεις στη νοηματική γλώσσα, γνωρίζουμε ότι η γλώσσα, με μια χαλαρή έννοια του όρου, δεν είναι μοναδική για τους ανθρώπους. Τα ζώα έχουν τη δύναμη του εγκεφάλου να κατανοούν την ανθρώπινη γλώσσα και να χρησιμοποιούν τις δικές τους γλώσσες με μοναδικό τρόπο. Όλοι γνωρίζουμε ότι οι παπαγάλοι μπορούν να εκπαιδευτούν να μιλούν ανθρώπινες λέξεις. Και τα σκυλιά θα αντιδράσουν στη λέξη “βόλτα” με έναν ενθουσιώδη ενθουσιασμό κουνώντας την ουρά τους.

Όταν τα παιδιά μαθαίνουν γλώσσα, ξεκινούν συνδέοντας ήχους με αντικείμενα ή ιδέες. Για παράδειγμα, εάν ένα παιδί ακούει τη λέξη «μπουκάλι» κάθε φορά που παρουσιάζεται στο παιδί ένα μπουκάλι, το παιδί θα μάθει τελικά να συνδέει τον ήχο της λέξης με το αντικείμενο. Με αυτόν τον τρόπο, τα παιδιά καταλαβαίνουν τις λέξεις πριν μάθουν να τις εκφράζουν. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι το ίδιο συμβαίνει και με τα σκυλιά.
Όταν ένα νήπιο μαθαίνει μια λέξη, όπως “μολύβι”, το παιδί θα συσχετίσει τη λέξη με την έννοια του οργάνου γραφής με διάφορους τρόπους (ακόμα και κάνει το λάθος να ονομάσει ένα στυλό “μολύβι” αφού δει κάποιον να γράφει με αυτό ). Από την άλλη πλευρά, τα σκυλιά πιθανότατα μαθαίνουν τη λέξη “στυλό” ως ήχο που δίνει μια απάντηση — “φέρε μου το στυλό και θα πάρεις ένα μπισκότο”, για παράδειγμα.
Επειδή οι σκύλοι πιθανότατα δεν καταλαβαίνουν αφηρημένες έννοιες, δεν μπορούν να κατανοήσουν τις λέξεις που αναφέρονται σε αφηρημένες έννοιες. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι κατανοούν ιδέες όπως «αγάπη», «μίσος», «πιστεύω» και «απροσεξία». Αυτές οι ιδέες δεν σχετίζονται απαραίτητα με ένα συγκεκριμένο αντικείμενο ή δράση. Οι ιδέες που αναφέρονται σε συγκεκριμένα πράγματα ονομάζονται συγκεκριμένες έννοιες. Έτσι, όταν λέμε στα σκυλιά ότι τα αγαπάμε, αυτό μάλλον δεν σημαίνει τόσο πολύ για αυτούς όσο η λέξη “μπισκότο”. Κάποιοι μπορεί να πουν ότι μέχρι να βρούμε έναν τρόπο να ερμηνεύσουμε το μυαλό ενός σκύλου, δεν μπορούμε να πούμε οριστικά ότι οι σκύλοι δεν κατανοούν αφηρημένες έννοιες. Ωστόσο, από όσο γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή, τα σκυλιά είναι ικανά να καταλάβουν μόνο λέξεις που αναφέρονται σε συγκεκριμένα πράγματα.

Αλλά αν οι σκύλοι δεν μπορούν πραγματικά να κατανοήσουν τη γλώσσα με τον τρόπο που καταλαβαίνουν οι άνθρωποι, γιατί φαίνεται να μας καταλαβαίνουν τόσο βαθιά; Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι οι σκύλοι αντιλαμβάνονται τις ανθρώπινες χειρονομίες και τα σημάδια καλύτερα από άλλα ζώα, ακόμη και από μεγάλους πιθήκους. Έτσι, όταν τα σκυλιά φαίνεται να καταλαβαίνουν τα λόγια μας, μπορεί πραγματικά να διαβάζουν τη γλώσσα του σώματος ή τον τόνο της φωνής μας.

Ανεξάρτητα από αυτό, τα σκυλιά έχουν μια εκπληκτική ικανότητα να μας καταλαβαίνουν. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον καλύτερο φίλο του ανθρώπου