Τα περισσότερα σκυλιά, είναι γνωστά για την πολύ τους ενέργεια και την αγάπη τους για άσκηση. Οι βόλτες λοιπόν είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που τα βοηθά να παραμένουν υγιή και χαρούμενα. Παρακάτω θα αναφερθούμε στον θετικό αντίκτυπο που έχουν οι βόλτες στους αγαπημένους τετράποδους φίλους μας.

1) Σωματική υγεία

Οι βόλτες βοηθούν στην διατήρηση ενός υγειούς βάρους, το οποίο μπορεί να μειώσει το ρίσκο εμφάνισης προβλημάτων υγείας που συνδέονται με την παχυσαρκία, όπως διαβήτης, αρθριτικά και καρδιακές νόσους. Οι βόλτες βελτιώνουν επίσης την καρδιοαναπνευστική υγεία, δυναμώνουν μύες και συνδέσμους και ενισχύουν την ελαστικότητα και την ισορροπία. Τέλος, οι βόλτες μπορούν να βοηθήσουν στην αποτροπή προβλημάτων στο πεπτικό σύστημα, να βελτιώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, ακόμα και να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων τύπων καρκίνου.

2) Πνευματική υγεία

Τα σκυλιά είναι κοινωνικά ζώα και χρειάζονται συχνή αλληλεπίδραση ώστε να διατηρούν καλή πνευματική υγεία. Οι βόλτες παρέχουν στα σκυλιά την πνευματική διέγερση που χρειάζονται, επιτρέποντάς τους να εξερευνήσουν νέα μέρη, μυρωδιές και ήχους, και να αλληλεπιδράσουν με άλλα σκυλιά και ανθρώπους. Οι βόλτες μπορούν αν βοηθήσουν επίσης στη μείωση του στρες και του άγχους, να βελτιώσουν τη διάθεση και να αποτρέψουν προβλήματα συμπεριφοράς, όπως γαύγισμα και σκάψιμο.

3) Κοινωνικοποίηση

Οι βόλτες είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για τα σκυλιά να κοινωνικοποιηθούν με άλλα σκυλιά και ανθρώπους. Η κοινωνικοποίηση είναι μια σημαντική πτυχή της εξέλιξης του σκύλου και οι βόλτες μπορούν να βοηθήσουν αν υπάρχει ντροπή, φόβος ή και επιθετικότητα απέναντι σε άλλα σκυλιά ή ανθρώπους. Η βόλτα με άλλους σκύλους και τους ιδιοκτήτες τους, μπορεί επίσης να είναι καλή ευκαιρία για τα σκυλιά να εξασκήσουν μια αρμόζουσα συμπεριφορά.

4) Ισχυροί δεσμοί με τον ιδιοκτήτη

Μια βόλτα με το σκύλος σας, είναι μια τέλεια ευκαιρία για να δυναμώσετε τον δεσμό μεταξύ σας. Τα σκυλιά ευδοκιμούν με την προσοχή και την στοργή του ιδιοκτήτη τους, και οι βόλτες μπορούν να τους παρέχουν τον ποιοτικό χρόνο και την προσοχή που χρειάζονται. Μια βόλτα μπορεί να παρέχει επίσης χρόνο για εκπαίδευση και ενθάρρυνση, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της υπακοής.