Οι γάτες έχουν πλούσια και συναρπαστική ιστορία, η οποία εκτείνεται χιλιάδες χρόνια πίσω. Από την καταγωγή τους ως άγρια ζώα μέχρι την εξέλιξή τους ως αγαπημένα κατοικίδια, οι γάτες έχουν υποστεί θεαματικές αλλαγές.

Η εξημέρωση

Η εξημέρωση των γατών πιστεύεται ότι άρχισε περίπου 4000 χρόνια πριν, στην αρχαία Αίγυπτο. Αν και αρχικά προσελκύονταν σε ανθρώπινους καταυλισμούς λόγω της παρουσίας τροφής, τελικά ανέπτυξαν μια σχέση συμβίωσης με τους ανθρώπους. Οι Αιγύπτιοι άρχισαν να εκτιμούν τις ικανότητές τους στο κυνήγι και τις μοναδικές τους προσωπικότητες, που είχε σαν αποτέλεσμα να αρχίσουν να εξημερώνουν και να εκτρέφουν γάτες για συγκεκριμένα χαρακτηριστικά τους.

Οι γάτες στους αρχαίους πολιτισμούς

Οι γάτες έπαιζαν σημαντικό ρόλο σε διάφορους αρχαίους πολιτισμούς. Στην αρχαία Αίγυπτο, λατρεύονταν ως σύμβολα χάρης και γονιμότητας. Σκοτώνοντας μια γάτα έστω και κατά λάθος, αποτελούσε πολύ σοβαρό παράπτωμα.

Οι γάτες έχαιραν μεγάλης εκτίμησης και στην αρχαία Ρώμη, όπου είχαν αρχικά επιστρατευτεί για να ελέγξουν τον πληθυσμό των αρουραίων.

Η δημοτικότητά τους εξαπλώθηκε στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του μεσαίωνα, παρόλο τον σκεπτικισμό και τις δεισιδαιμονίες που τις συνόδευαν.

Η δυνατότητα προσαρμογής τους

Οι γάτες έχουν παρουσιάσει πολλές προσαρμογές, φυσικές και συμπεριφοράς, οι οποίες έχουν συμβάλει κατά πολύ στην μεταμόρφωσή τους σε αγαπητά κατοικίδια. Τα νύχια τους, τα κοφτερά τους δόντια και η ευκινησία τους, τις χαρακτηρίζει ως επιδέξιους κυνηγούς. Επιπρόσθετα, οι γάτες έχουν πολύ καλή ακοή, εξαιρετική όραση και ευέλικτο σώμα που τις επιτρέπει να εξερευνούν στενά μέρη και ύψη. Τα χαρακτηριστικά αυτά λοιπόν, τις κατέστησαν εξαιρετικούς κυνηγούς και μετέπειτα αγαπητά κατοικίδια.

Η εξέλιξη του δεσμού ανθρώπου – γάτας

Στο πέρασμα των χρόνων, οι γάτες μετέβησαν από ζώα εργασίας σε αγαπημένα κατοικίδια. Η έναρξη τις γεωργίας οδήγησε σε καλλιέργεια νέων φυτών και εξημέρωση ζώων που μέχρι τότε δεν βρίσκονταν μαζί με τους ανθρώπους. Σε αυτές τις συνθήκες οι γάτες έπαιζαν σημαντικό ρόλο καθώς προστάτευαν τις σοδιές από τους αρουραίους που εμφανίστηκαν με τη σειρά τους κοντά στις ανθρώπινες αποικίες. Καθώς οι άνθρωποι εγκαθίσταντο σε μόνιμες κατοικίες, οι γάτες άρχισαν να μένουν στους χώρους τους περισσότερο, και κάπως έτσι η φιλική και ανεξάρτητη φύση τους τις κατέστησε φίλους των ανθρώπων.