Τα σκυλιά έχουν αποτελέσει το θέμα πολλών επιστημονικών μελετών που εξετάζουν πώς θα μπορούσαν να ενισχύσουν την ευημερία μας. Σε αυτό το άρθρο, θα εξηγήσουμε πώς το κουτάβι σας μπορεί να ωφελήσει την υγεία σας. Δεν είναι σαφές πότε οι σκύλοι εξημερώθηκαν για πρώτη φορά, αλλά μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι ισχυρίζεται ότι, τουλάχιστον στην Ευρώπη, οι σκύλοι εξημερώθηκαν πριν από 20.000-40.000 χρόνια. Είναι πιθανό ότι οι άνθρωποι και οι σκύλοι μοιράζονται έναν ιδιαίτερο δεσμό φιλίας και αμοιβαίας υποστήριξης τουλάχιστον από τη νεολιθική περίοδο — αλλά γιατί αυτός ο δεσμός ήταν τόσο μακροχρόνιος; Φυσικά, αυτά τα ξαδέρφια των λύκων ήταν ιστορικά σπουδαία στο να κρατούν εμάς και τις κατοικίες μας ασφαλή, να φυλάνε τα σπίτια μας, τα βοοειδή μας και τα διάφορα υλικά μας αγαθά. Ωστόσο, τα σκυλιά είναι επίσης – και μπορεί να ήταν πάντα – πραγματικά πολύτιμοι σύντροφοι, φημισμένοι για την πίστη τους και τη φαινομενικά συνεχή προθυμία τους να χαρίσουν ένα χαμόγελο στα πρόσωπα των ιδιοκτητών τους.

Σε αυτό το άρθρο, περιγράφουμε την έρευνα που δείχνει πώς τα σκυλιά μας μας κάνουν πιο ευτυχισμένους, πιο ανθεκτικούς όταν αντιμετωπίζουμε άγχος και σωματικά πιο υγιείς. Μόλις πέρυσι, το Medical News Today ανέφερε μια μελέτη που έδειξε ότι η κατοχή ενός σκύλου μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου ενός ατόμου έως και κατά ένα τρίτο. Επίσης, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης λένε ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων έχουν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Γιατί αυτό? Είναι δύσκολο να δημιουργηθεί μια αιτιώδης σχέση μεταξύ της ιδιοκτησίας ενός σκύλου και της καλύτερης υγείας. Ωστόσο, τα οφέλη μπορεί να εμφανιστούν χάρη σε μια σειρά παραγόντων που σχετίζονται με τις προσαρμογές στον τρόπο ζωής που οι άνθρωποι τείνουν να κάνουν αφού αποφασίσουν να υιοθετήσουν έναν σκύλο.

Ο πιο σημαντικός παράγοντας αυτού του τρόπου ζωής είναι η σωματική δραστηριότητα. Δεν υπάρχει τρόπος να το παρακάμψετε: αν έχετε σκύλο, πρέπει να κάνετε βόλτες δύο φορές την ημέρα — και μερικές φορές ακόμη περισσότερο. Τα σκυλιά μπορούν να ενισχύσουν την υγεία μας όχι μόνο καθώς μεγαλώνουμε, αλλά και πολύ, πολύ νωρίτερα από αυτό: πριν καν γεννηθούμε.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε πέρυσι δείχνει ότι τα παιδιά που εκτέθηκαν σε σκύλους ενώ ήταν ακόμη στη μήτρα – καθώς οι μητέρες τους περνούσαν χρόνο με σκύλους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης – είχαν χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν έκζεμα στην πρώιμη παιδική ηλικία. Επίσης, τα παιδιά που εκτέθηκαν σε ορισμένα βακτήρια που μεταφέρονται από σκύλους παρουσίασαν μείωση των συμπτωμάτων άσθματος.

 

Τα σκυλιά κάνουν τους ανθρώπους να νιώθουν καλά

Ίσως το πιο διαισθητικό όφελος από το να μοιράζεσαι τη ζωή και το σπίτι σου με έναν σκύλο είναι ότι οι σκύλοι σου φτιάχνουν τη διάθεση σχεδόν αμέσως. Είναι πραγματικά δύσκολο να μην χαρείς, ακόμα και μετά από μια δύσκολη μέρα δουλειάς, όταν σε υποδέχεται ενθουσιασμό από ένα σκυλί. Αυτό, εξηγούν οι ερευνητές, οφείλεται στην επίδραση της «ορμόνης της αγάπης» ωκυτοκίνη. Όταν αλληλεπιδρούμε με σκύλους, τα επίπεδα ωκυτοκίνης μας αυξάνονται. Δεδομένου ότι αυτή είναι η ορμόνη που ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τον κοινωνικό δεσμό, αυτή η ορμονική «ένεση αγάπης» ενισχύει την ψυχολογική μας ευεξία.

Επιπλέον, οι σκύλοι φαίνεται να μειώνουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης και να κάνουν τους ανθρώπους πιο ανθεκτικούς στο στρες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι σκύλοι χρησιμοποιούνται συχνά ως ζώα θεραπείας. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι σκύλοι θεραπείας μπορούν να βελτιώσουν την ψυχολογική ευεξία των παιδιών που υποβάλλονται σε θεραπεία καρκίνου, καθώς και να βοηθήσουν άτομα που έχουν διαγνωστεί με διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD)