Τα κατοικίδια έχουν μερικά ισχυρά οφέλη για την υγεία. Δες πώς η φροντίδα ενός σκύλου, μιας γάτας ή άλλου ζώου μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από την κατάθλιψη και το άγχος, στη μείωση του στρες και στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς σου.

Τα οφέλη των κατοικιδίων ζώων
Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες κατοικιδίων είναι ξεκάθαροι για τις άμεσες χαρές που συνοδεύουν το να μοιράζονται τη ζωή τους με τα ζώα συντροφιάς. Ωστόσο, πολλοί από εμάς εξακολουθούμε να αγνοούμε τα οφέλη για τη σωματική και ψυχική υγεία που μπορούν επίσης να συνοδεύουν την ευχαρίστηση της αγκαλιάς με έναν γούνινο φίλο. Μόνο πρόσφατα οι μελέτες έχουν αρχίσει να διερευνούν επιστημονικά τα οφέλη του δεσμού ανθρώπου-ζώου.

Τα κατοικίδια έχουν εξελιχθεί ώστε να εναρμονίζονται με τον άνθρωπο και τη συμπεριφορά και τα συναισθήματά μας. Τα σκυλιά, για παράδειγμα, είναι σε θέση να καταλάβουν πολλές από τις λέξεις που χρησιμοποιούμε, αλλά είναι ακόμα καλύτερα στην ερμηνεία του τόνου της φωνής, της γλώσσας του σώματος και των χειρονομιών μας. Και όπως κάθε καλός άνθρωπος, ένας πιστός σκύλος θα κοιτάξει στα μάτια σου για να μετρήσει τη συναισθηματική σου κατάσταση και να προσπαθήσει να καταλάβει τι σκέφτεσαι και τι αισθάνεσαι (και για να υπολογίσει πότε μπορεί να έρθει η επόμενη βόλτα ή κέρασμα, φυσικά).

Τα κατοικίδια, ειδικά οι σκύλοι και οι γάτες, μπορούν να μειώσουν το στρες, το άγχος και την κατάθλιψη, να απαλύνουν τη μοναξιά, να ενθαρρύνουν την άσκηση και το παιχνίδι, ακόμη και να βελτιώσουν την καρδιαγγειακή σου υγεία. Η φροντίδα ενός ζώου μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να μεγαλώσουν πιο ασφαλή και δραστήρια. Τα κατοικίδια προσφέρουν επίσης πολύτιμη συντροφιά για ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Ίσως το πιο σημαντικό, όμως, ένα κατοικίδιο μπορεί να προσθέσει πραγματική χαρά και άνευ όρων αγάπη στη ζωή σου.

Κάθε κατοικίδιο μπορεί να βελτιώσει την υγεία σου
Αν και είναι αλήθεια ότι τα άτομα με κατοικίδια συχνά έχουν μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία από αυτά που δεν έχουν, ένα κατοικίδιο δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι σκύλος ή γάτα. Ένα κουνέλι θα μπορούσε να είναι ιδανικό εάν είσαι αλλεργικός σε άλλα ζώα ή έχεις περιορισμένο χώρο, αλλά θέλεις ακόμα έναν γούνινο φίλο. Τα πουλιά μπορούν να ενθαρρύνουν την κοινωνική αλληλεπίδραση. Τα φίδια, οι σαύρες και άλλα ερπετά μπορούν να γίνουν εξωτικοί σύντροφοι. Ακόμη και η παρακολούθηση ψαριών σε ένα ενυδρείο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της έντασης των μυών και στη μείωση του παλμού σου.

Μελέτες έχουν δείξει ότι:

  • Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων είναι λιγότερο πιθανό να υποφέρουν από κατάθλιψη από εκείνους που δεν έχουν κατοικίδια.
  • Τα άτομα με κατοικίδια έχουν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση σε στρεσογόνες καταστάσεις από αυτά που δεν έχουν κατοικίδια.  Μια μελέτη διαπίστωσε μάλιστα ότι όταν τα άτομα με οριακή υπέρταση υιοθέτησαν σκύλους από ένα καταφύγιο, η αρτηριακή τους πίεση μειώθηκε σημαντικά μέσα σε πέντε μήνες.
  • Το παιχνίδι με σκύλο, γάτα ή άλλο κατοικίδιο μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σεροτονίνης και ντοπαμίνης, που ηρεμούν και χαλαρώνουν.
  • Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων έχουν χαμηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων και χοληστερόλης (δείκτες καρδιακής νόσου) από εκείνους που δεν έχουν κατοικίδια.
  • Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων άνω των 65 ετών κάνουν 30 τοις εκατό λιγότερες επισκέψεις στους γιατρούς τους από εκείνους που δεν έχουν κατοικίδια.